Bambukläder Kloka kläder Tips & Råd

Hur bra andas ditt underställ?

Håll dig varm & torr i vinter! Det finns mycket att tänka på när du ska välja underställ, vilken säsong och aktivitet ska du använda det till? Är det en stillasittande aktivitet eller en rörlig aktivitet? När du klär dig efter ”lager på lager-principen” finns det många fördelar med att välja ett funktionsmaterial och du är väl förberedd för en lång dag i t.ex. skidbacken eller på isfisket. Genom att noggrant titta på materialet för ditt underställ så kan du genom att läsa hur stor andel som består av ett funktionsmaterial veta hur väl plagget andas. Ju högre andel funktionsmaterial desto bättre andingsförmåga.

Ditt underställ värmer dig när det är kallt samtidigt som materialet transporterar bort fukt när du svettas. Vi föredrar funktionsmaterial som bambu, syntet och ull. Även dina underkläder bör vara tillverkade i funktionsmaterial annars samlas överbliven fukt närmast kroppen vilket gör att du snabbare blir frusen om t.ex. baken. Understället är faktiskt en av de viktigaste delarna utav dina kläder när du ska vara utomhus. Dina ytterkläder kan vara hur bra som helst men utan ett funktionellt underställ närmast kroppen så förloras det yttre plaggets funktionalitet för t.ex. andning, fukttransport och ventilation.

Underställ för stillasittande aktiviteter
När du sitter stilla behöver du ett underställ som är värmeisolerande. Det innersta lagret skapar värme och transporterar fukten till nästa lager. Merinoull har bra värmeegenskaper vilket är att föredra när det är riktigt kallt ute. När det gäller att behålla värme så kan det även vara bra med ett extra mellanlager i fleece och här finns ofta set att köpa med både tröja och byxa. Liner-strumpor och tunna innervantar värmer gott och även här gäller det att välja material med funktion som t.ex. ull eller bambu. Obs! Titta alltid efter hur stor andel ull eller bambu som textilierna innehåller och välj det plagg som har en så hög andel som möjligt.

Se våra funktionsunderställ som värmer:

Underställ för fysiska aktiviteter
Vid fysiska aktiviteter krävs fler funktioner av ditt underställ som t.ex. både en god fukttransport och andningsförmåga. När du rör dig mycket kan det vara skönt med stor rörelsefrihet och platta sömmar så kallade ”flatlock” sömmar. Tänk på att välja ett underställ med en kroppsnära passform som följer figuren. Underställ i syntet har bättre andningsförmåga än t.ex. ull och är att föredra om du svettas rikligt när du använder det. Underställ i ull, oftast merinoull andas också bra som syntet men har en bättre värmeförmåga samt ger en fräschare känsla då bakterier ej samlas i plagget. Syntetunderstället i polyester behöver tvättas oftare då det ej har samma naturliga egenskaper som merinoullen har. Merinoull består av tunna fibrer som ger en mjuk och skön känsla utan att det klias som man kan förvänta sig av ett ullunderställ. Bambuunderställ ger en silkeslen känsla och har flera användbara egenskaper. Bambumaterialet är anti-bakteriellt, andas bra och reglerar temperaturen. Bambu passar extra bra vid känslig hud och är helt fritt från gifter då våra bambuplagg är eko-certifierade!

Se våra funktionsunderställ som passar den aktiva:

knappunderställ

Kommentera